SUPERPRZEPIS

Szynka w pysznym śmietanowym sosie

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Szynka w pysznym śmietanowym sosie Więcej zdjęć (5)

Soczyste mięsko w pysznym sosie.

Składniki:

Szynka w pysznym śmietanowym sosie

 

  • Około 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela ang.
  • 10-12 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Papryka czerwona w proszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Szynka w pysznym śmietanowym sosie
Szynkę dokładnie myję i osuszam czystą ściereczką. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam mięso z każdej strony. Dodaję obraną i pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i plastry obranej umytej i osuszonej marchewki. Smażę wszystko razem do chwili aż mięso będzie rumiane, trzeba uważać aby nie przypalić.



Następnie zalewam gorąca wodą, tak do 1/3 wysokości mięsa. Dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem około 2 godziny ( do miękkości mięsa) Po tym czasie wyciągam mięsko, i nakrywam w misce folią aluminiową aby nie wystygło.



Wyciągam przyprawy, a sos miksuję dokładnie razem z warzywami . Skrobię mieszam z wodą ( około 150 ml) i dodaję śmietanę, oraz łyżkę papryki czerwonej, łączę razem i zagęszczam tym sos. Szynkę kroję w grube plastry i polewam sosem.



Można podać z ziemniakami, i ulubioną surówką lub tartymi buraczkami.
Szynka w pysznym śmietanowym sosie
Szynkę dokładnie myję i osuszam czystą ściereczką. W rondlu rozpuszczam smalec i opiekam mięso z każdej strony.
Szynka w pysznym śmietanowym sosie
Dodaję obraną i pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i plastry obranej umytej i osuszonej marchewki. Smażę wszystko razem do chwili aż mięso będzie rumiane, trzeba uważać aby nie przypalić
Szynka w pysznym śmietanowym sosie
Następnie zalewam gorąca wodą, tak do 1/3 wysokości mięsa. Dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem godzinę i 40minut ( do miękkości mięsa)
Szynka w pysznym śmietanowym sosie
Wyciągam przyprawy, a sos miksuję dokładnie razem z warzywami . Skrobię mieszam z wodą ( około 150 ml) i dodaję śmietanę, oraz łyżkę papryki czerwonej, łączę razem i zagęszczam tym sos

Tagi:

szynka