jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szynka w sosie cebulowym z jałowcem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To mięso duszone w cebuli z jałwcem to wspaniały dodatek do kluseczek wszelkiego rodzaju :)

Szynka w sosie cebulowym z jałowcem

Składniki:

Szynka w sosie cebulowym z jałowcem

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie cebulowym z jałowcem
Obieramy cebulę i czosnek. Cebule kroimy w piórka. Mięso myjemy, osuszamy po czym kroimy je w plastry. Przesmażamy je na 1 łyżce masła sklarowanego ze wszystkich stron. Na drugiej patelni na pozostałym maśle przesmażamy cebulę na lekko rumiano. Wsypujemy ją do mięsa, podlewamy winem. Po 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, solimy, posypujemy pieprzem, dodajemy jałowiec. Dusimy pod przykryciem podlewając odrobiną wody, by mięso nie przywarło. Przed podaniem miksujemy sos na gładko. Cebula go zagęści, a jałowiec nada przyjemnego smaku.

Tagi:

szynka cebula