Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso piekę zawsze w większej porcji niż jest mi to potrzebne na obiad

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym

 

  • 4 plastry upieczonego mięsa od szynki
  • 1/2 szklanki słodkiej 18 % śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżka masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki rosołowej)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać koper i mieszając chwilę smażyć . Dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z chłodnym bulionem cały czas mieszając .Dodać chrzan. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i cukru. Mięso podgrzewamy albo bezpośrednio w sosie albo na patelni podlewając kilkoma łyżkami wywaru warzywnego. * mięso ( np. 1,5 kg) pieczemy po uprzednim natarciu pasta przyprawową (2 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego)
Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym
Upieczone mieso kroimy w plastry ( ja wolę podać 2 cienkie na porcję niż 1 grubszy)
Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym
Bulion miesny lub warzywny - może być z kostki rosołowej mieszamy ze śmietanką
Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym
Na rozpuszczone masło wsypujemy koper a potem mąkę - chwilę smażymy mieszając
Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym
Rozprowadzamy zasmażkę bulionem zmieszanym ze śmietanką