Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowałam razem z wołowina rosołową * na wywar

Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna

 

  • 0,30 kg chudego mięsa od szynki ( gotowałam podwójną porcje by mieć na zapas )
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 1/3 pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała gałązka maggi ogrodowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • cukier
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1-3 łyżkek chrzanu tartego

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Umyć i osuszyć mięso. Jarzyny obrać - umyć. .Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel) por , cebulę i marchew .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso .Robimy tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie - pozostanie dzięki temu kruche i soczyste. Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Woda odparuje na końcu do objętości 3/4 szklanki. W garnuszku rozpuścić masło z olejem. Wsypać mąkę i wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i przestudzonym wywarem z gotowania szynki. Dodać chrzan ( ilość zależy od tego jak mocny sos lubimy) i doprawić sos do smaku cukrem i solą. Wyjąć mięso i warzywa z wywaru . Szynkę przekroić na 2 porcje . Podawać z ziemniakami , sosem chrzanowym i marchewką z wywaru . * z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem : -rosół wołowo-wieprzowy z kluseczkami ( odlałam z gotowego rosołu na sos chrzanowy i na barszcz do krokietów) -krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole ) - gotowana szynka w papryce ( połowa ugotowanej szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem ) - sałatka z warzyw z rosołu ( + korniszony ( lub kiszone ogórki) , ziemniaki od obiadu - ugotować więcej niż trzeba, jajka , majonez , przyprawy )
Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Wkładać do wrzącej wody zagotowanej z warzywami i przyprawami
Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Ugotowane mieso wyjąć z wywaru i przekroic na 2 porcje
Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Przygotowac jasna zasmażkę i rozprowadzic ja śmietanką i wywarem
Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Dodac tarty chrzan i doprawic do smaku cukrem