Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka z wędzoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lubię sama przygotowywać wędlinkę na kanapki dla mojej rodziny. Dodaję do niej ulubione przyprawy, za każdym razem mogę przygotować ją inaczej, a przede wszystkim jest dużo zdrowsza niż ta ze sklepu.

Szynka z wędzoną papryką

Składniki:

Szynka z wędzoną papryką

 

  • 1,1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej mielonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżeczek oleju
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Szynka z wędzoną papryką

Etap 1

Szynka z wędzoną papryką
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Olej dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i wszystkimi przyprawami.

Etap 2

Szynka z wędzoną papryką
Szynka wieprzowa dokładnie pokryta marynatą.

Marynatą dokładnie pokryć szynkę wieprzową, przykryć folią spożywczą i odłożyć na dwa dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.

Etap 3

Szynka z wędzoną papryką
Zamarynowana szynka wieprzowa rumieniona na patelni.

Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.

Etap 4

Szynka z wędzoną papryką
Przełożona do rękawa do pieczenia szynka ułożona w naczyniu do zapiekania.

Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 5

Szynka z wędzoną papryką

Szynkę piec w 160 stopniach przez godzinę. Następnie szynkę wyjąć z woreczka, polać marynatą, w której się marynowała wymieszaną pół na pół z wodą. Piec dalej kolejną godzinę. W czasie drugiej godziny pieczenia szynkę często polewać marynatą. Upieczoną szynkę dobrze ostudzić, następnie kroić z cienkie plasterki.


Tagi:

szynka mięsa