Sposób przygotowania:
Szynka z wędzoną paprykąEtap 1
Olej dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i wszystkimi przyprawami.
Etap 2
Marynatą dokładnie pokryć szynkę wieprzową, przykryć folią spożywczą i odłożyć na dwa dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
Etap 3
Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
Etap 4
Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 5
Szynkę piec w 160 stopniach przez godzinę. Następnie szynkę wyjąć z woreczka, polać marynatą, w której się marynowała wymieszaną pół na pół z wodą. Piec dalej kolejną godzinę. W czasie drugiej godziny pieczenia szynkę często polewać marynatą. Upieczoną szynkę dobrze ostudzić, następnie kroić z cienkie plasterki.