Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1765]

Szynka wędzona z domowej wędzarni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna domowa wędlina, kto nie lubi szynki z wędzarni domowej ? :) u nas jest to ulubiony wyrób ...

Szynka wędzona z domowej wędzarni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka wędzona z domowej wędzarni

 

  • 1 kg szynki wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Szynka wędzona z domowej wędzarni
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól polekową, majeranek, iść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szynkę myjemy a następnie wkładamy do siatki na mięso i wkładamy do garnka z zalewą. Peklujemy przez 4-5 dni w temperaturze od 2 do 6 stopni. Po tym czasie wyciągamy szynkę z zalewy i pozwalamy jej odcieknąć przed wędzeniem. Wędzimy na drzewie owocowym - zajęło to nam około 6-7h. Następnie przekładamy szynkę do rękawa spożywczego do pieczenia i szczelnie go zamykamy. Wkładamy szynkę w rękawie do garnka z wodą o temperaturze 80 stopni i parzymy około 25-30 minut.
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Etap 1 uwędzoną szynkę przekładamy do rękawa
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Etap 2 wkładamy szynkę do garnka z wodą i parzymy
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Etap 3 gotowa szynka z domowej wędzarni po zaparzeniu

Tagi:

szynka