Sposób przygotowania:
Domowa szynka wędzona 2
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. W do miseczki wsypujemy sól peklową, dodajemy drobno pokruszone liście laurowe, oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowane mięso nacieramy dokładnie mieszanką soli peklowej i przypraw. Przekładamy do metalowej miski, owijamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy w chłodnie miejsce ( tak 10stopni) na tydzień czasu. Mięso musimy przewracać przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie płuczemy mięso z przypraw pod bieżącą wodą i związujemy ciasno sznurkiem. Wieszamy na kije od wędzarni i wynosimy na dobę w chłodne miejsce. Wędzimy na drzewie dębowym, ok. 5-6 godzin. Czy mięso jest gotowe sprawdzamy przy użyciu termometru do mięs. Temperatura powinna wynosić 75stopni C.