Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szynka wędzona wg mojego teścia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniała domowa szynka wędzona, idealna na kanapki

Szynka wędzona wg mojego teścia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka wędzona wg mojego teścia

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wędzona wg mojego teścia
Pieprz, ziele angielskie roztłuc w moździerzu, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać z solą peklową. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć bardzo dokładnie przygotowaną mieszanką. Mięso przełożyć do garnka, przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do piwnicy zimą, latem do lodówki) na 10 dni. W tym czasie przekładać mięso przynajmniej raz dziennie na drugą stronę. Po 10 dniach, na 12 godzin przed wędzeniem mięso wyjąć, opłukać i związać sznurkiem nadając ładny kształt. Powiesić w przewiewnym miejscu aby obeschła. Umieścić w wędzarni, wędzić na drzewie owocowym, przez około 6 godzin. Po tym czasie szynkę powiesić w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Szynka wędzona wg mojego teścia
Opłukane mięso związać sznurkiem aby nadać kształt
Szynka wędzona wg mojego teścia
przygotowane szynki wędzić około 6 godzin
Szynka wędzona wg mojego teścia
wspaniała szynka nie tylko na świeta ale i na codzień

Tagi:

mięso