BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1448]

Szynka wieprzowa z dodatkiem piwa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kruche i bardzo smaczne mięsko z dodatkiem kluski śląskiej i zasmażanej kapusty kiszonej. Takie danie to pyszny niedzielny obiadek dla mojej rodzinki.

Szynka wieprzowa z dodatkiem piwa

Składniki:

Szynka wieprzowa z dodatkiem piwa

 

  • Szynka wieprzowa około 800 g,
  • sól do smaku,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 3 ząbki,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • piwo 1/2 szklanki,
  • pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa z dodatkiem piwa
Wieprzowinę dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Natępnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach wkładając po połówce ząbka czosnku.

Przyprawy razem z oliwą dokładnie mieszamy następnie nacieramy mięso marynatą obkładamy pokrojoną cebulą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Mięso przekładamy do brytfanki dolewając połowę piwa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godzin polewają resztą piwa i sosem powstałym z pieczenia.

Podajemy z kluskami, sosem i kapustą.