Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Szynka z dzika w jeżynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzik osiąga wagę do 200 kg. Najsmaczniejsze jest mięso młodych dzików o wadze do około 50 kg. Młodsze sztuki można piec, starsze z reguły się dusi.

Szynka z dzika w jeżynach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka z dzika w jeżynach

 

  • szynka z młodego dzika bez kości
  • czosnek, pieprz cayenne, rozmaryn, pieprz kolorowy, oregano, kurkuma, gorczyca, kozieradka, kmin rzymski, imbir
  • gałązka świeżej kolendry (najlepiej z nasionkami)
  • kilka liści bazylii
  • kieliszek madery
  • 5 - 6 łyżek miodu
  • 10 dag masła sklarowanego
  • winne jabłko
  • pół kg jeżyn

Sposób przygotowania:

Szynka z dzika w jeżynach
Szynkę pozbawioną błon i tłuszczu smarujemy mieszaniną roztartych przypraw, i rozgniecionego czosnku.Odstawiamy na 3 godziny. Mięso przekładamy do brytfanny. Pod mięso wkładamy gałązkę kolendry. Szynkę obkładamy kawałkami jabłka, jeżynami, bazylią. Podlewamy maderą i polewamy miodem. Brytfannę przykrywamy, Mięso pieczemy w 180 stopniach C około 1,5 godziny. Tak zrobiona szynka podana na gorąco może stanowić podstawę dania głównego, a po wystudzeniu jako pyszna wędlina do kanapek.
Szynka z dzika w jeżynach
szynka z dzika w brytfannie przed pieczeniem
Szynka z dzika w jeżynach
szynka w jezynach i bazylii po upieczeniu