Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Szynka z b"oczkiem"

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzięki peklowaniu i nadzianiu boczkiem szynka jest niezwykle krucha i soczysta. Ponadto interesująco wygląda.

Szynka z b"oczkiem" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka z b"oczkiem"

 

  • mięsa powinno być ok. 2,5 kg, użyłam sarny, ale można tak zrobić np. wieprzowinę
  • 120 g soli peklowej
  • litr wody
  • ząbek czosnku
  • 1 g cukru
  • ziarno pieprzu, ziele angielski, liść laurowy

 

  • strzykawka
  • siatka wędliniarska

 

  • kawałek boczku, taki by zmieścił się w otwór po kości

 

Sposób przygotowania:

Szynka z b"oczkiem"
Szynkę przygotowujemy jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/wedzon-szynka-swiateczna,przepisy-wielkanoc-przepis,212615.html?t=1 Do zapeklowanej szynki w miejsce kości wkładamy boczek. Następnie szynkę wkładamy do siatki wędliniarskiej i wędzimy tak jak w przepisie na szynkę z dzika. Jeśli nie mamy możliwości uwędzenia tak przygotowane mięso możemy upiec w brytfannie. Dzięki peklowaniu i boczkowi w środku szynka jest niezwykle krucha i soczysta.
Szynka z b"oczkiem"
Świąteczna wędzona szynka z sarny idealna na wielkanocny stół

Tagi:

mięso szynka