Sposób przygotowania:
Szynka z glazurą w sosie musztardowo-chrzanowym
Zaczynamy od podgrzania piekarnika do 160 stopni. Brytfankę wykładamy od spodu folią , kładziemy grill i nasze mięsko , ponacinać skórę szynki , pozbyć się zbędnego tłuszczu , przykryć folią i piec około 75 minut. W międzyczasie w dwóch osobnych miseczkach wymieszać składniki na glazurę i na sos. Następnie po tych 75 minutach ściągnąć folię i posmarować mięso glazurą i piec nadal bez przykrycia około 40 minut lub do czasu aż termometr do mięsa ( nie dotykający kości ) wskaże około 60 stopni Celsjusza. Przed pokrojeniem odstawić mięso na około 15 minut. Podawać z sosem.
Dania wyżej wymienione są spożywane przez Irlandczyków z ziemniakami tłuczonymi oraz gotowanymi warzywami , najczęściej marchewką , dynią , brokułami lub kalafiorem.
Wskazówka : sos oraz glazura mogą być przygotowane z 3 dniowym wyprzedzeniem i trzymane w lodówce
Dania wyżej wymienione są spożywane przez Irlandczyków z ziemniakami tłuczonymi oraz gotowanymi warzywami , najczęściej marchewką , dynią , brokułami lub kalafiorem.
Wskazówka : sos oraz glazura mogą być przygotowane z 3 dniowym wyprzedzeniem i trzymane w lodówce