Sposób przygotowania:
Szynka z sosem pieczeniowo-pomarańczowym
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy , szczypty soli , soku z pomarańczy, 1 łyżeczkę cukru, skórki pomarańczowej .Natrzeć marynatą mięso. Przykryć szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce . W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumieniło się dokładnie . Zalać mięso wodą tak by zakryła mięso ( ok. 3 szklanek. Dorzucić skórkę z ćwiartki pomarańczy, goździki, pieprz ziarnisty. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając ( po pół godzinie wyjąć skórkę pomarańczową). Gdy mięso będzie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Sos przecedzić i doprawić do smaku konfiturą i maggi . Zagęścić mąką rozrobioną w zimnej wodzie . Zagotować. Pomarańczę obrać ze skórki . Wyciąć ,, filety" ( miąższ pomiędzy białymi błonkami)* Pokrojone w plastry mięso podawać z mieszanką sałat ( z pomarańczowym dresingiem) z cząstkami pomarańczy. * Dekorować paseczkami otartej skórki pomarańczowej.