Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 290]

Szynka rolowana z majerankiem i oregano

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą.

Szynka rolowana z majerankiem i oregano

Składniki:

Szynka rolowana z majerankiem i oregano

 

  • 0,7 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 2 łyżki ostrego chrzanu tartego
  • 4 łyżki majeranku suszonego
  • 4 łyżki oregano suszonego
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • wiórki masła śmietankowego
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Szynka rolowana z majerankiem i oregano
Szynkę rozkroić na płat ,od środka posmarować 1 łyżką chrzanu, oprószyć solą ziołową, pieprzem oraz dwiema łyżkami majeranku i oregano.

Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę, związać nicią wędliniarską. Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu, oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.

Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej, położyć wiórki masła, zawinąć brzegi folii na mięso.

Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.