evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Moja szynka z szynkowara

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Taką szyneczkę robiłam już trzy razy za każdym razem z innego mięsa,ale każda smakuje wybornie :-)

Moja szynka z szynkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja szynka z szynkowara

 

  • 1,5kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 100ml wody zimnej przegotowanej
  • DODATKOWO:
  • Szynkowar + woreczek

Sposób przygotowania:

Moja szynka z szynkowara
Umyte,osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa.Wkładamy do misy dodajemy peklosól,żelatynę,przyprawę do wieprzowiny,cukier,wodę,czosnek i pieprz.Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni. Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb,bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej) Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar,wlewamy wodę około 3cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3h w 80-85*C.Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną,pachnącą szyneczkę :-)
Moja szynka z szynkowara
Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar,wlewamy wodę około 3cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3h w 80-85*C.Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną,pachnącą szyneczkę :-)