Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Szynka drobiowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Najlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki.

Szynka drobiowa z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka drobiowa z szynkowara

 

  • piersi z kurczaka -1,5 kg
  • pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
  • żelatyny - 3 łyżeczki
  • wody - 0,5 szkl
  • sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
  • pieprz biały - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa z szynkowara
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa. Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać. Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić. Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza. Woreczek dobrze zakręcić, szynkowar zamknąć. Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop. Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć szynkę z szynkowara.
Szynka drobiowa z szynkowara
Piersi z kurczaka umyte i pokrojone w kostkę
Szynka drobiowa z szynkowara
Zalewa została przygotowana i dodana do masy mięsnej
Szynka drobiowa z szynkowara
Woreczek został umieszczony w szynkowarze i włożono do niego masę mięsną
Szynka drobiowa z szynkowara
Szyneczka drobiowa gotowa wyjęta z woreczkiem z szynkowaru