Sposób przygotowania:
Szynka z warzywami
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w dwu centymetrową kostkę.Przyprawić solą,pieprzem,ostrą papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pozostawić w lodówce na 2 godziny.Po tym czasie mięso obsmażyć na gorącym oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i lekko zrumienić.Tłuszcz usunąć z patelni,podlać niewielką ilością wrzątku, liście laurowe i przecier pomidorowy.Dusić pod przykryciem około 20-30 minut.Groszek wrzucić na lekko osolony wrzątek,gotować 9 minut,odcedzić.Marchewkę i ziemniaki pokroić w plastry,czerwoną paprykę w kostkę,dodać do mięsa i dusić około 30 minut,aż mięso i warzywa będą miękkie.Na koniec wsypać groszek,zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną,doprawić do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.