wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Szynkowa frittata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam ta fritatte. Jest taka kolorowa i świeżutko wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Gorąco polecam każdemu wypróbowanie jej...:)

Szynkowa frittata

Składniki:

Szynkowa frittata

 

  • 200 g zamrożonego zielonego groszku;
  • 1 średnia posiekana cebula;
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki;
  • 1 mała cukinia;
  • 70 g cienko pokrojonej gotowanej szynki;
  • 6 jajek;
  • 2 stołowe łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Szynkowa frittata
Ugotowac w oddzielnym naczyniu zielony groszek. Na patelni podsmazyc razem ziemniaki pokrojone w talarki, cebule, cukinie ze skorka, pokrojona w cienkiutkie plasterki. Smazyc wszystko na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac. Jak ziemniaki beda w miare miekkie dodac na patelnie pokrojona szynke oraz ugotowany wczesniej groszek. Wszystko razem dokladnie wymieszac. W miseczce lekko rozbeltac odpowiednia ilosc jajek, posolic, dodac piepieprz. Jajka przelac na patelnie. Calosc smazyc na malym ogniu, od czasu do czasu mieszajac drewniana lopatka, zwlaszcza przy brzegach, zeby nic nie przywarlo do scianek patelni ani do dna. Kiedy na spodzie frittaty jajka beda juz sciete, wystarczy na wierch patelni polozyc duzy talerz do gory dnem, tak by wyjac fritatte i przelozyc ja na odwrotna, niedopieczona strone, Gdy jajka sie zetna wyjac frittate i serwowac na cieplo. REWELACJA! Zarowno na cieple sniadania, jak i na kolacje. Znakomicie sprawdza sie rowniez na spotkaniach w ogrodzie.