sabcia499

sabcia499

Kucharz
[Przepisów: 6]

Taaka baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam wyśmienitą babkę.

Taaka baba

Składniki:

Taaka baba

 

  • 60 dag mąki pszennej;
  • 10 dag cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (32g);
  • 10 dag masła;
  • 12 żółtek;
  • 3 białka;
  • 4 dag drożdży;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 5 dag płatków migdałowych;
  • 5 dag rodzynek;
  • 4 łyżki wódki;
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Taaka baba
W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na chwilę w celu wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować i wrzącym zalać mąkę, dokładnie wyrobić i dodać zaczyn z drożdży, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pienistą masę. Gdy ciasto podwoi swoją masę dodać żółtka, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło i sól, chwilę wyrabiać ręką, następnie dodać pianę z białek, znowu wyrobić i na koniec dodać drobno pokrojone bakalie i wódkę. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, przełożyć do foremki do pieczenia bab. Piec ok 1 godziny w tem 200oC. Po upieczeniu u wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.