kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Taco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taco to tradycyjny meksykański przysmak, wypełniona różnorodnym nadzieniem tortilla

Taco

Składniki:

Taco

 

  • 0,5 kg zmielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta kuminu
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Taco

Taco to tradycyjne meksykańskie danie, które składa się z tortilli i nadzienia. Nadzienie jest bardzo różnorodne, najczęściej możemy tam znaleźć grillowane mięso, różne warzywa, salse i sery. Tortille możemy kupić w sklepie lub zrobić samemu, u nas dostępne są tortille pszenne, w Meksyku króluje placek kukurydziany.




Po rozgrzaniu na patelni oleju dodajemy czosnek wcześniej drobno pokrojony oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po ich zeszkleniu dodajemy mięso. Smażymy około 5 minut, a kiedy mięso będzie miało już delikatny brązowy kolor dodajemy paprykę, kumin, tymianek a także do smaku pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i smażymy, dopóki nie odparuje trochę sosu.



Nadzienie nakładamy na podgrzaną na patelni tortillę, składamy ją w pół. Możemy również posypać  całość różnymi dodatkami – sałatą, startym serem albo oliwkami.


 


Tagi:

mięso