cattie1507

cattie1507

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tacos z meksykańskimi darami Matki Natury

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trochę inne pyszne Tacos z placków Tortilla z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i groszkiem.

Tacos z meksykańskimi darami Matki Natury

Składniki:

Tacos z meksykańskimi darami Matki Natury

 

  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • 4 placki tortilla
  • 400 g mięsa mielonego
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej
  • sól, pieprz cayenne, oregano, cukier, pieprz czarny, papryka mielona ostra

Sposób przygotowania:

Tacos z meksykańskimi darami Matki Natury
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, paprykę rozcinamy, pozbawiamy pestek i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę z papryczką. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż będzie rumiane, doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym, papryką oraz oregano. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy aby go nie spalić, dodajemy przecież pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem cayenne, następnie do gotowego sosu dodajemy warzywa z mieszanki meksykańskiej. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na kratce grillowej z piekarnika "przewieszamy" placki tortilla i pieczemy kilka minut aż utworzą się nam tacos (trzeba pilnować żeby się nie spaliły). Na gotową miseczkę tacos wykładamy nasze mięso a na górę dajemy sos pomidorowy z warzywami.