ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tagiatelle ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mimo, że jestem mięsożercą taka odmiana bardzo mi odpowiada...

Tagiatelle ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tagiatelle ze szpinakiem

 

  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego tagiatelle (ja używam zwykle z Lubelli)
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 większych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12% ( w wersji fit jogurt naturalny)
  • przyprawy: sól, pieprz, wegeta
  • 15 dag żółtego sera (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Tagiatelle ze szpinakiem
Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cieniutkie plasterki lub półplasterki i dodajemy do cebuli. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut. Gdy składniki będą już podduszone dodajemy zamrożony szpinak. Całość przykrywamy i dalej dusimy na małym ogniu do momentu, aż szpinak uzyska odpowiednią konsystencję.
W tym czasie makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu.
Do składników na patelni dodajemy natomiast czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz 2 łyżki śmietany. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty upewniając się, że wszystkie składniki są już gotowe.
Makaron rozkładamy na talerze, na to masę ze szpinakiem na środek, a na wierzch dodajemy po łyżce śmietany. Można całość posypać także startym żółtym serem.
Z podanych składników wychodzą 2 duże lub 3 mniejsze porcje.
Tagiatelle ze szpinakiem
Na patelni dusimy pod przykryciem cebulę i pieczarki
Tagiatelle ze szpinakiem
Całość masy należy dobrze wymieszać i doprawić przyprawami i śmietaną