luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Expresowe risotto z szynką i krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i szybkie danie na przekąskę

Expresowe risotto z szynką i krewetkami

Składniki:

Expresowe risotto z szynką i krewetkami

 

  • dla jednej osoby
  • 3/4 szkl ryżu ugotowanego z kurkumą
  • 4 krewetki
  • 50 gr szynki
  • kawałek papryki czerwonej
  • pól cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • szczypta bazylii
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Expresowe risotto z szynką i krewetkami
Rozgrzać na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażyć chwilkę i dodać drobno pokrojoną szynkę i obgotowane uprzednio krewetki w całości.Smażyć na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać ryż wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią . Podawać z chińskim sosem słodko pikantnym. Danie nadaje się na kolację dla dwojga, lub na party czy inne spotkania w szerszym gronie.