gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Tagliatelle w sosie śmietanowo ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie kremowo śmietanowym, smaczny i syty obiad

Tagliatelle w sosie śmietanowo ziołowym

Składniki:

Tagliatelle w sosie śmietanowo ziołowym

 

  • Pół paczki makaronu tagliatelle,
  • dwie piersi z kurczaka plus 30 dag mięsa z udzików z kurczaka,
  • śmietana 18%- 250 ml
  • serek śmietankowy-4 łyżki
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • oregano,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • odrobina rozmarynu,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, oliwa
  • papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

Tagliatelle w sosie śmietanowo ziołowym
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobne paseczki.To samo robimy z mięsem z udzików. Przyprawiamy papryką czerwoną, solą i pieprzem. Dusimy na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oliwy, podlewamy wodą.Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, a także rozdrobnioną bazylię, rozmaryn i oregano. Dusimy przez chwilę, po czym zlewamy tłuszcz do miseczki, do której dodajemy śmietanę i serek śmietankowy Mieszamy to dokładnie z tłuszczem, po czym wylewamy z powrotem na patelnie. Całość gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut cały czas mieszając. W tym czasie możemy również zająć się gotowaniem makaronu, który powinien być al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Nakładamy na makaron sos i mięso. Smacznego