Sposób przygotowania:
Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Bób myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak, by było jej co najmniej dwa razy tyle, co bobu) i gotujemy z dodatkiem cukru i soli przez około 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, a gdy bób ostygnie, obieramy go ze skórki.
W międzyczasie, gdy bób się gotuje, gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Pokrojony w kostkę boczek rumienimy lekko na patelni. Dodajemy bób i smażymy przez kilka minut. Dodajemy jogurt, pieprz, sól i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy około 1-2 minuty.
Wrzucamy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekaną bazylią i startym parmezanem.
W międzyczasie, gdy bób się gotuje, gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Pokrojony w kostkę boczek rumienimy lekko na patelni. Dodajemy bób i smażymy przez kilka minut. Dodajemy jogurt, pieprz, sól i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy około 1-2 minuty.
Wrzucamy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Gotowe danie skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekaną bazylią i startym parmezanem.