Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i bardzo smaczny obiad. Bób w połączeniu z podsmażonym boczkiem, świeżą bazylią i startym parmezanem tworzą bardzo smaczną całość.

Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Bób myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak, by było jej co najmniej dwa razy tyle, co bobu) i gotujemy z dodatkiem cukru i soli przez około 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, a gdy bób ostygnie, obieramy go ze skórki.

W międzyczasie, gdy bób się gotuje, gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Pokrojony w kostkę boczek rumienimy lekko na patelni. Dodajemy bób i smażymy przez kilka minut. Dodajemy jogurt, pieprz, sól i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy około 1-2 minuty.

Wrzucamy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Odcedzamy, a gdy bób ostygnie, obieramy go ze skórki.
Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Pokrojony w kostkę boczek rumienimy lekko na patelni.
Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Dodajemy jogurt, pieprz, sól i paprykę wędzoną. Mieszamy i dusimy około 1-2 minuty.
Tagliatelle z bobem, boczkiem bazylią i parmezanem
Wrzucamy ugotowany makaron i podsmażamy jeszcze przez chwilę.