kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

tagliatelle z sosem z tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

I znowu moje zafascynowanie kuchnią włoską- końca nie widać-:)

tagliatelle z sosem z tuńczyka

Składniki:

tagliatelle z sosem z tuńczyka

 

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 puszka krojonych pomidorów pelatti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka tuńczyka w oliwie- kawałki
  • garść ziół włoskich
  • garść oliwek- najlepiej czarnych w zalewie z oliwy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka octu winnego czerwonego
  • szczypta papryki chilli

Sposób przygotowania:

tagliatelle z sosem z tuńczyka
Ugotować makaron al dente, odcedzić, wrzucić do rondla i wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Otworzyć puszkę tuńczyka, połowę oliwy wylać na patelnię, resztę wywalić -:) Na tej połowie oliwy z puszki zeszklić posiekana drobno cebulkę, dodać równie posiekany czosnek, również zeszklić, posypać papryką, smażyć pól minuty i wlać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Poddusić około 10 min, dodać tuńczyka z puszki, ocet i kapary,dusić kolejne 5 min i gotowe. Podawać z wcześniej zrobionym makaronem. Najlepiej sos wykonać w czasie gotowania się makaronu-:)