MARTYNA781940

MARTYNA781940

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Tajemnicze ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można podawać na zimno z dowolnym sosem, a także jako przystawkę.

Tajemnicze ciasto

Składniki:

Tajemnicze ciasto

 

 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 50 gad smalcu
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Tajemnicze ciasto
Szynkę namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie, po czym przełożyć ja do garnka, dodać warzywa, przyprawy i dolać tyle wrzącej wody, aby mieso było przykryte.
Gotowac na małym ogniu około 1,5 godziny.
Po ugotowaniu poczekać, aż mięso ostygnie w tym wywarze.
Następnie mięso dokladnie osuszyć.

Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto.
Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Nastepnie siasto rozwałkować i starannie oblepic nim mięso.
Ciasto nakłuc w kilku miejscach.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny