Sposób przygotowania:
Tajine Asi
Mięso dobrze natrzeć przyprawami (ja dodaję jeszcze sok z jednej pomarańczy, gdyż lubię jej aromat). Mięso najlepiej jest zamarynować wieczorem poprzedniego dnia, albo przynajmniej 2 h przed duszeniem. Wszystkie warzywa pokroić w plastry, kostkę, lub inne ulubione kawałki. Mięso najpierw delikatnie obsmażyć, następnie dodać wszystkie warzywa i zalać wodą lub bulionem tak, aby płyn nieco przykrywał składniki. Oczywiście nie posiadam w domu oryginalnego garnka do tajine, zatem sprawdza się szeroki, ale nie za wysoki garnek. mięso trzeba dusić od 1 - do 2 h, na najmniejszym ogniu jaki mamy na piecu. W tym tkwi senk. W zależności od rodzaju mięsa. pod koniec, mniej więcej pół godziny orzed końcem, dorzucam fasolę, pomidory z puszki i żurawinę. Jamie Oliver pod koniec dodaje pokrojoną dynię i suszone śliwki. Ale każdy musi chyba wypracować najlepszy dla swojego podniebienia sposób. Efekt wyśmienity, gorąco polecam!