jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Tajska sałatka krewetkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tą sałatkę przygotowałam w konkursie Siemensa - na miły początek wieczoru.

Tajska sałatka krewetkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tajska sałatka krewetkowa

 

  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 40 dag dużych krewetek (obranych i obgotowanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • pół szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • pęczek kolendry
  • listki bazylii i papryczki chili z zalewy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tajska sałatka krewetkowa
Makaron kruszymy na krótsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i czekamy , aż zmięknie. Odcedzamy z wody i odstawiamy. Przygotowujemy sos z limonki, sosu chili, sosu rybnego, oleju arachidowego i miodu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę. Mieszamy sos z makaronem i krewetkami oraz orzechami arachidowymi. Podajemy sałatkę w miseczkach udekorowaną listkami bazylii i papryczkami.
Tajska sałatka krewetkowa
Mieszamy sos z makaronem i krewetkami oraz orzechami arachidowymi.
Tajska sałatka krewetkowa
Sałatkę w miseczkach udekorowaną listkami bazylii i papryczkami.