Sposób przygotowania:
Tajskie kotleciki z kurczaka
Fileta myjemy i mielimy lub rozdrabniamy w blenderze. Wbijamy jajko. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Wszystko dodajemy do mięsa. Mieszamy. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem, sosem rybnym i pastą chilli. Nie solimy gdyż sos rybny i pasta są mocno słone. Jeśli masa wyszła dość luźna nie należy się przejmować,kotleciki się nie rozpadają. Należy je formować mokrymi dłońmi, wtedy masa nie przykleja się do rąk. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Kotleciki można obtoczyć w bułce tartej przed smażeniem, ale ja wolałam lżejszą wersję. Podajemy z surówką z białej kapusty, skropioną olejem sezamowym, jest on nieodzowny ,rewelacyjnie komponuje się ze smakiem kotlecików. Dodatkowo można ugotować ryż i obiad gotowy ;)