Sposób przygotowania:
Takie namieszane
Pomidory obrać ze skórki[#1], a następnie jeżeli są większe pociąć na połówki. Wszystkie warzywa pociąć na ca. 1,5 cm kostkę, pieczarki pociąć na trochę mniejsze kawałki, czosnek i cebulę posiekać. Rozgrzać olej na dwóch patelniach i na jedną włożyć połowę posiekane czosnku, na drugą resztę czosnku i całą posiekaną cebulę, lekko przypiec. Na patelnie z przypieczonym czosnkiem włożyć pieczarki, posolić i dać trochę pieprzy do smaku, wymieszać i je upiec. Na patelnię z czosnkiem i cebulą, włożyć boczek i zarumienić, pod koniec pieczenia, wlać alkohol i od razu zapalić jego opary (uwaga na włosy, płomień może mieć wysokość ca. 1,5 – 2 m). Zalanie pieczącego się boczku whisky, powoduje że staje się on chrupiący. Po zgaśnięciu ognia, włożyć wszystkie przygotowane warzywa, dodać do smaku przypraw, przykryć pokrywką i dusić do momentu aż warzywa zmiękną. Nie zapominać co parę minut mieszać, inaczej się przypali!!! W między czasie ugotować makaron. Gdy warzywa zmiękną zalać je śmietaną, włożyć ugotowany i odcedzony makaron, posypać całość utartym parmezanem, wymieszać i podpiec ca. 1 – 1,5 minuty, ciągle mieszając. Następnie na talerze i... Smacznego :)) PS Można podawać z białym wytrawnym winem, np. Chablis [#1] Obieramy ze skórki w następujący sposób: pomidory należy naciąć na czubku nożem na głębokość nie większą jak 1 mm, następnie wrzucić do gotującej się wody i potrzymać je w tym wrzątku ca. 1 minutę (maksymalnie 1,5 minuty), przelać razem z wrzątkiem do sitka (po prostu odcedzić) i zahartować zimną wodą. Wtedy możemy już spokojnie i stosunkowo wygodnie ściągnąć skórkę.
haniakson