Sposób przygotowania:
Talarki z cukinii z gorgonzola
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w palstry grubości 5-6mm. Blachę z piekarnika posmarować oliwa i ułożyć na niej plasterki cukinii. Górę plasterków również posmarować oliwą, najlepeij za pomocą pędzelka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200·C i włożyć do niego cukinię. Po ok. 20 minutach plasterki zarumienią się z góry i z dołu. Wyciągnąć i zlać ostrożnie nadmiar oliwy, ew. odciągnąć go papierem kuchennym jak bibułą.Na usmażone plasterki cukinii położyć kawałeczki sera gorgonzola ew. innego "blue cheese" i całość włożyć ponownie do piekarnika i zapiec.Po kilku minutach jest gotowe, ser się rozleje i przyrumieni. Można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z białym pieczywem i do tego kieliszek wytrawnego białego wina! Smacznego!