Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Talarki z cukinii z gorgonzola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mozna przygotowac wczesniej dla gosci..a przed podaniem.. zapiec dopiero z serem :) Znikaja szybciej z polmiska niz sie na nim znalazly :)

Talarki z cukinii z gorgonzola

Składniki:

Talarki z cukinii z gorgonzola

 

  • 2 cukinie średniej wielkosści
  • olej lub oliwa z oliwek
  • ser gorgonzola lub inny podobny pleśniowy 100g
  • blacha z piekarnika

Sposób przygotowania:

Talarki z cukinii z gorgonzola
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w palstry grubości 5-6mm. Blachę z piekarnika posmarować oliwa i ułożyć na niej plasterki cukinii. Górę plasterków również posmarować oliwą, najlepeij za pomocą pędzelka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200·C i włożyć do niego cukinię. Po ok. 20 minutach plasterki zarumienią się z góry i z dołu. Wyciągnąć i zlać ostrożnie nadmiar oliwy, ew. odciągnąć go papierem kuchennym jak bibułą.Na usmażone plasterki cukinii położyć kawałeczki sera gorgonzola ew. innego "blue cheese" i całość włożyć ponownie do piekarnika i zapiec.Po kilku minutach jest gotowe, ser się rozleje i przyrumieni. Można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z białym pieczywem i do tego kieliszek wytrawnego białego wina! Smacznego!

Tagi:

sery ser cukinia