KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tani bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny, niedrogi bigos. W sam raz dla młodych niejadków groszku, boczku, grzybów, śliwek suszonych.

Tani bigos

Składniki:

Tani bigos

 

  • Kapusta biała 1 główka
  • Kiełbasa zwyczajna 1 laska
  • Cebula biała 1 szt
  • Marchewka 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
  • Kminek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapustą 2 łyżki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tani bigos
Z cebuli usunąć zdrewniałe części, odciąć piętkę, umyć, pokroić w drobną kostkę. Z kiełbasy ściągnąć skórę, pokroić w drobną kostkę. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Poszatkować całą główkę kapusty. Kapustę posolić 1/2 płaską łyżką soli. Wlać 2 szklanki wody, gotować aż kapusta zmięknie. W między czasie podsmażyć kiełbasę. Do podsmażanej kiełbasy dodać cebulę, smażyć chwilę. Podsmażoną kiełbasę i cebulę dodać do kapusty. Dodać cały koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku przyprawami: pieprzem, solą, przyprawą do bigosu i kminkiem.