Sposób przygotowania:
Tapas z tuńczyka i pieczona paprykaAby przygotować tapas z tuńczyka i pieczoną paprykę najpierw rozgrzej piekarnik do 180 °. Pokrój paprykę w ćwiartki wzdłuż, usunąć nasiona i białe błony. Umieścić paprykę w brytfannie, włóż czosnek na plasterki papryki i skrop obficie oliwą. Piecz około 30 do 40 minut, w zależności od wielkości papryki. Miej oko by nie spalić papryki na krawędziach, inaczej będzie gorzka. W razie wątpliwości bezpieczniej jest zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej. Po upieczeni wyjmij do ostygnięcia. Następnie pokrój paprykę w cienkie paski, posyp pieczonym czosnkiem i umieścić kawałki tuńczyka na górze. Następnie wyciśnij sok z cytryny i skrop wraz z oliwą tuńczyka. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Obowiązkowo podawaj z chlebem! Można również posypać wszystko świeżymi ziołami do smaku. Tymianek, pietruszka, oregano, koper - wszystko pasuje, jeśli tylko masz ochotę!