Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Tapas z tuńczyka i pieczona papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkostrawne, smaczne i syte danie. Idealne dla tych, co są na diecie.

Tapas z tuńczyka i pieczona papryka

Składniki:

Tapas z tuńczyka i pieczona papryka

 

  • Składniki (na 2 porcje):

 

  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 lub 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek, do pieczenia
  • oliwą z oliwek, do obróbki
  • pół cytryny, soku
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Tapas z tuńczyka i pieczona papryka

Aby przygotować tapas z tuńczyka i pieczoną paprykę najpierw rozgrzej piekarnik do 180 °. Pokrój paprykę w ćwiartki wzdłuż, usunąć nasiona i białe błony. Umieścić paprykę w brytfannie, włóż czosnek na plasterki papryki i skrop obficie oliwą. Piecz około 30 do 40 minut, w zależności od wielkości papryki. Miej oko by nie spalić papryki na krawędziach, inaczej będzie gorzka. W razie wątpliwości bezpieczniej jest zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej. Po upieczeni wyjmij do ostygnięcia. Następnie pokrój paprykę w cienkie paski, posyp pieczonym czosnkiem i umieścić kawałki tuńczyka na górze. Następnie wyciśnij sok z cytryny i skrop wraz z oliwą tuńczyka. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Obowiązkowo podawaj z chlebem! Można również posypać wszystko świeżymi ziołami do smaku. Tymianek, pietruszka, oregano, koper - wszystko pasuje, jeśli tylko masz ochotę!


Tagi:

papryka