Sposób przygotowania:
Tarta agrestowa
Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żóltko, śmietanę, margarynę oraz cukier, zagniatamy szybko ciasto. Następnie ciasto owijamy folią spozywczą i na około godzinę wstawiamy do lodówki.
Formę do tarty natłuszczamy i ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy. Następnie formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Następnie agrest przebieramy, dokładnie myjemy. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Osuszony agrest układamy na wystudzonym cieście, a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Gotową tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Formę do tarty natłuszczamy i ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy. Następnie formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Następnie agrest przebieramy, dokładnie myjemy. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Osuszony agrest układamy na wystudzonym cieście, a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Gotową tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.