madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Tarta agrestowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smaczna tarta pełna owoców.

Tarta agrestowa

Składniki:

Tarta agrestowa

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki maragryny (125g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 40 dag agestu
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Tarta agrestowa
Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żóltko, śmietanę, margarynę oraz cukier, zagniatamy szybko ciasto. Następnie ciasto owijamy folią spozywczą i na około godzinę wstawiamy do lodówki.
Formę do tarty natłuszczamy i ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy. Następnie formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Następnie agrest przebieramy, dokładnie myjemy. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Osuszony agrest układamy na wystudzonym cieście, a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Gotową tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Tagi:

jajko jajka tarta