niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tarta bananowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna tarta bananowa na kruchym cieście a na nim masa karmelowa i na wszystkim banany przykryte bitą śmietaną posypaną wiórkami z czekolady

Tarta bananowa.

Składniki:

Tarta bananowa.

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 bananów
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/2 litra śmietany 36 procentowej
  • 1 czekolada deserowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta bananowa.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i1/2 szklanki cukru wszystko mieszamy i dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone na kawałeczki ,wszystko mieszamy i zagniatamy następnie wkładamy gotowe ciasto na 30 minut do lodówki ale nie jest to konieczne. Gotowym ciastem wylepiamy foremkę do tarty i wkładamy nagrzanego piekarnika ,pieczemy aż tarta się zarumieni wyjmujemy i studzimy. Na żeliwną patelnię wsypujemy 1/2 szklanki drobnego cukru i topimy gdy cukier się stopi dodajemy do niego 3 banany zmiksowane z 1/2 szklanki mleka skondensowanego i mieszamy aż się zrobi karmel brązowy i lepki, gotową masę wylewamy na przestudzone ciasto i czekamy aż masa zastygnie na to kładziemy pokrojone banany i bitą śmietanę i obsypujemy wiórkami z czekolady