Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami
Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Gotowe ciasto uformować kulę owinąć w folię chłodzić w lodówce 1 godzinkę.
Gdy ciasto się schłodzi wylepić nim formę do tarty. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Przygotować nadzienie.
Śliwki wypestkować i podzielić na połówki, figi pokroić na ćwiartki. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i lekko przestudzić.
Na podpieczony spód wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na budyniu ułozyc przygotowane owoce.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut na 180 C.
Gdy ciasto się schłodzi wylepić nim formę do tarty. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Przygotować nadzienie.
Śliwki wypestkować i podzielić na połówki, figi pokroić na ćwiartki. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i lekko przestudzić.
Na podpieczony spód wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na budyniu ułozyc przygotowane owoce.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut na 180 C.