Sposób przygotowania:
Torcik malinowe oreoETAP 1
SPÓD: Ciastka umieszczamy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło. Tak przygotowane składniki miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.
ETAP 2
Ciasteczkową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy, wykonując delikatnie wyższe brzegi. Całość wkładamy do chłodu by, masa zastygła.
ETAP 3
Ciasteczka przekrawamy na 2-4 części.
ETAP 4
SERNIK Z OREO: Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodziny do smaku i dodajemy ser . Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Ponownie całość miksujemy. Do gotowej masy dodajemy ciasteczka. Łączymy je ze śmietanką za pomocą łyżki.
Całość wykładamy na „oreowy” spód. Torcik ponownie wkładamy do lodówki, aby zastygł.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Maliny miksujemy. Z podanej ilości wychodzi około ¾ litra musu.
ETAP 6
Owocowy mus dopełniamy przegotowaną wodą, tak by w sumie otrzymać 1 litr „malinowego płynu”.
Całość stawiamy na ogniu i podgrzewany. Do ciepłego musu dodajemy żelatynę oraz galaretkę. Po rozpuszczeniu dodanych składników owoce zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zimną masę wykładamy na wierzch naszego torcika, po czym ponownie umieszczamy go w chłodzie, by malinowa galaretka zastygła.
DEKORACJA:Torcik przed podaniem dekorujemy dowolnie malinami i ciasteczkami.
gusia1000
SylaUla