SUPERPRZEPIS

Tarta czekoladowo- porzeczkowa

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tarta czekoladowo- porzeczkowa Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto, orzeźwiające owoce oraz słodkie wykończenie w postaci czekolady to moja propozycja na pyszny, letni deser! Dodatkowo, ten niezwykły smak uzyskujemy małym nakładem pracy:).

Składniki:

Tarta czekoladowo- porzeczkowa

CIASTO

  • 200 gram mąki,
  • 110 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 35 gram cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowo- porzeczkowa

ETAP 1

Tarta czekoladowo- porzeczkowa
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

OWOCE:
Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem kryształem.

CIASTO:
Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.

ETAP 2

Tarta czekoladowo- porzeczkowa
Zagniatamy jednolite ciasto

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach do powstania jednolitego ciasta

ETAP 3

Tarta czekoladowo- porzeczkowa
przed wyłożeniem owoców ciasto posypujemy kaszą manna

Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki przygotowanej formy.

Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie ciasto oprószamy kaszą manna.

Kasza wchłonie nadmiar powstałego soku podczas pieczenia.

ETAP 4

Tarta czekoladowo- porzeczkowa
na kaszę wykładamy warstwę owoców

Przygotowanymi wcześniej owocami wykładamy środek naszej tarty. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy je około 45 minut w 180°C.

Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy.

ETAP 5

Tarta czekoladowo- porzeczkowa
w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

WYKOŃCZENIE:
Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wykonujemy zygzaki na przestudzonej tarcie.

Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła i gotowe.