Sposób przygotowania:
Tarta grejpfrutowa
Rozdrobnione herbatniki połączyć z masłem i wyłżyć nimi formę do tatry. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać startą skórkę i mąkę. Całość połączyć stopniowo z mlekiem i podgrzej. Odstawić do ostygnięcia.
Grejpfruty sparzyć, obierać ze skórki i białej błony, wyciąć segmenty. Z 125g cukru i takiej samej ilości wody zrobić syrop i zalać nim segmenty, odstawić do ostygnięcia. Wyjąc owoce z syropu, ułożyć na wierzchu tarty. Resztę syropu odparować i posmarować nim wierzch tarty, odstawić do stężenia. (Do tarty proponuję użyć słodkich herbatników, aby wyrównać kwaskowato-gorzki smak grejpfrutów).
Grejpfruty sparzyć, obierać ze skórki i białej błony, wyciąć segmenty. Z 125g cukru i takiej samej ilości wody zrobić syrop i zalać nim segmenty, odstawić do ostygnięcia. Wyjąc owoce z syropu, ułożyć na wierzchu tarty. Resztę syropu odparować i posmarować nim wierzch tarty, odstawić do stężenia. (Do tarty proponuję użyć słodkich herbatników, aby wyrównać kwaskowato-gorzki smak grejpfrutów).