Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta grejpfrutowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawa, smaczna cytrusowa tarta.

 Tarta grejpfrutowa

Składniki:

Tarta grejpfrutowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta grejpfrutowa
Rozdrobnione herbatniki połączyć z masłem i wyłżyć nimi formę do tatry. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać startą skórkę i mąkę. Całość połączyć stopniowo z mlekiem i podgrzej. Odstawić do ostygnięcia.
Grejpfruty sparzyć, obierać ze skórki i białej błony, wyciąć segmenty. Z 125g cukru i takiej samej ilości wody zrobić syrop i zalać nim segmenty, odstawić do ostygnięcia. Wyjąc owoce z syropu, ułożyć na wierzchu tarty. Resztę syropu odparować i posmarować nim wierzch tarty, odstawić do stężenia. (Do tarty proponuję użyć słodkich herbatników, aby wyrównać kwaskowato-gorzki smak grejpfrutów).

Tagi:

jajko jajka tarta