malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tarta groszkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po upieczeniu możemy podawać taką tartę na obiad. Natomiast gdy przestygnie to można zjadać na zimno.

Tarta groszkowa

Składniki:

Tarta groszkowa

 

  • 3 szklanki maki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 żółtka,
  • kostka masła,
  • 6 plastrów szynki ogonowej,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 1 szklanka groszku zielonego,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 pomidor.

Sposób przygotowania:

Tarta groszkowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto podsypując mąką, chłodzimy 30 minut. Szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy, pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki. Ciasto należy rozwałkować, podpiekamy w piekarniku przez 20 min, studzimy, posypujemy serem, układamy szynkę, pomidora oraz groszek zmieszany ze śmietaną. Pieczemy wszystko 20 minut w temp. 160 stopni.