OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Tarta jabłkowa z falistym brzegiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo lubię ciasta z owocami, tutaj kruche ciasto z jabłkami, bardzo smaczne, aromatyczne i szybko znika :))

Tarta jabłkowa z falistym brzegiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta jabłkowa z falistym brzegiem

 

  • Ciasto:
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 2 lyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawalki
  • 3 lyżki lodowatej wody

 

  • Nadzienie:
  • 3-4 duże jabłka - obrane, pokrojone na plasterki
  • 6 lyżek cukru
  • 1 lyżka maki

 

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa z falistym brzegiem
CIASTO: Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do wymieszanej mąki z cukrem. Całość posiekać,by porobiły się grudki. Dodać wodę i ugniatać aż ciasto będzie jednolite. Uformować z niego kulę, spłaszczyć i owinięte w folię włożyć do lodówki przynajmniej na 1h. NADZIENIE: 2łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki, a jabłka posypać resztą cukru. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 30cm krążek. Przenieść na formę do tarty średnicy 26cm- ciasto ma 'wisieć' poza formą. Posypać je mieszanką mąki z cukrem. Jabłka układać obok siebie a na to zawinąć 'wiszący' brzeg ciasta. Mają się porobić faliste zakładki. Brzegi posmarować rozbitym jajkiem. Włożyć do piekarnika na 45min, by ciasto było złote a jabłka miękkie.
Tarta jabłkowa z falistym brzegiem
po wyciągnięciu z piekarnika wystarczy poczekać aż wystygnie..