Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa z falistym brzegiem
CIASTO: Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do wymieszanej mąki z cukrem. Całość posiekać,by porobiły się grudki. Dodać wodę i ugniatać aż ciasto będzie jednolite. Uformować z niego kulę, spłaszczyć i owinięte w folię włożyć do lodówki przynajmniej na 1h. NADZIENIE: 2łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki, a jabłka posypać resztą cukru. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 30cm krążek. Przenieść na formę do tarty średnicy 26cm- ciasto ma 'wisieć' poza formą. Posypać je mieszanką mąki z cukrem. Jabłka układać obok siebie a na to zawinąć 'wiszący' brzeg ciasta. Mają się porobić faliste zakładki. Brzegi posmarować rozbitym jajkiem. Włożyć do piekarnika na 45min, by ciasto było złote a jabłka miękkie.