Sposób przygotowania:
Tarta jagodowa z kremem mascarpone
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min. Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 min.). Kremówkę ubić na sztywną pianę, a serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody ( zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch). Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i położyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Podawać bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.