pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tarta jagodowa z kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszna tarta z owocami lasu

Tarta jagodowa z kremem mascarpone      Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jagodowa z kremem mascarpone

 

  • 250 serka mascarpone
  • 330 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g jagód
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki

Sposób przygotowania:

Tarta jagodowa z kremem mascarpone
Do mąki dodać masło i posiekać te składniki nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, jajka. Ponownie posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść szybko końcówkami palców. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 30 min. Na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wylepić ciasto i piec w 180°C do momentu aż ciasto się nabierze złotego koloru (20-30 min.). Kremówkę ubić na sztywną pianę, a serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Oba składniki delikatnie wymieszać i dodać jagody ( zostawić 2 garście jagód do wyłożenia na wierzch). Upieczoną tarte wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i położyć krem. Na wierzch wyłożyć jagody i tak przygotowaną całość schłodzić w lodówce. Podawać bezpośrednio przed spożyciem. Smacznego.
Tarta jagodowa z kremem mascarpone
Z podanych składników wypiekamy ciasto
Tarta jagodowa z kremem mascarpone
Ubita kremówkę mieszamy z utartym serkiem mascarpone
Tarta jagodowa z kremem mascarpone
Spód ciasta smarujemy lekko kwaśnym dżemem z porzeczki
Tarta jagodowa z kremem mascarpone
NAstępnie nakładamy nadzienie mascarpone i posypujemy jagodami