polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta jeżynowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta jeżynowo-serowa z polewą z koniaku

Tarta jeżynowo-serowa

Składniki:

Tarta jeżynowo-serowa

 

  • 50 dag jeżyn
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag twarożku homogenizowanego

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki galaretki z porzeczek
  • 1 łyżka koniaku

 

Sposób przygotowania:

Tarta jeżynowo-serowa
Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Posiekać z masłem. Zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Ukształtować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na stolnicy oprószonej cukrem pudrem, po czym wyłożyć ciastem natłuszczoną blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto posmarować serem. Ułożyć na nim owoce. Na małym ogniu stopić galaretkę, wymieszać z koniakiem, lekko ostudzić, polać owoce, pozostawić do zastygnięcia.