Sposób przygotowania:
Tarta jogurtowa z brzoskwiniami
Zagniatamy gładkie ciasto z mąki, 50 gramów cukru, 1 jajka, soli oraz margaryny. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Margaryną natłuszczamy formę do tarty. Następnie przekładamy do formy rozwałkowane ciasto i dociskamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód tarty. Formę wstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut. W czasie gdy ciasto na tartę się piecze to odcedzamy brzoskwinie z soku i kroimy na kawałki. Natomiast jogurt naturalny ucieramy z 2 jajkami, budyniem oraz z 80 gram cukru. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nie masę jogurtową. Na masie układamy kawałki brzoskwiń. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 200 stopni. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.
paulina57