Tarta kokosowo-ananasowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kokos i ananas na kruchym spodzie.

Tarta kokosowo-ananasowa

Składniki:

Tarta kokosowo-ananasowa

 

  • Ciasto:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

 

  • Krem kokosowy:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Tarta kokosowo-ananasowa
Składniki ciasta zagnieść dość szybko, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie z mleka, laski wanilii i skrobi ziemniaczanej ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować i przenieść na blachę. Nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i delikatnie przełożyć na talerz. Krem: masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń, wiórki kokosowe i mleko w proszku. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kruchy spód i odstawić do lodówki. Galaretka: szklankę syropu z ananasa zagotować. Zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną. Ananasa zmiksować blenderem na mus i dodać do syropu z żelatyną. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polać nią wierzch tarty i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Tagi:

ciasto tarta