SUPERPRZEPIS

Tarta imbirowa z gruszkami

  • 6
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tarta imbirowa z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na początek jesieni, ale nie tylko.

Składniki:

Tarta imbirowa z gruszkami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 gruszki

Sposób przygotowania:

Tarta imbirowa z gruszkami

Ciasto:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

Nadzienie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.

Gruszki:

Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Tarta imbirowa z gruszkami
Tarta imbirowo-czekoladowa z dojrzałymi gruszkami

Tagi:

tarta