Sposób przygotowania:
Tarta imbirowa z gruszkamiCiasto:
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.
Gruszki:
Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Magdalena88
LauraLaura
Marika-
dagita
Bardzo dziękuję :)
dagita
Gruszki świetnie się tutaj sprawdzą :)
dagita
Też bałam się tutaj trochę tego imbiru, dlatego zamiast świeżego dałam suszony :) Zawsze można go pominąć a dać np. więcej kakao i będzie bardziej czekoladowa :)