SUPERPRZEPIS

Tarta malinowo- czekoladowa

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tarta malinowo- czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Ciasta z udziałem sezonowych owoców smakują pysznie. Dziś polecam połączenie kruchego ciasta, orzeźwiających malin i słodkiej czekolady. Całość godna polecenia.

Składniki:

Tarta malinowo- czekoladowa

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,

MASA MALINOWA

  • 1 galaretka malinowa,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki świeżych malin

MASA CZEKOLADOWA

  • 150 gram gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Tarta malinowo- czekoladowa

ETAP 1

Tarta malinowo- czekoladowa
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Formę na tatrę smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Gotowe ciasto schładzamy około 40 minut w lodówce.

ETAP 2

Tarta malinowo- czekoladowa
ciastem wykładamy formę

Schłodzone wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Tak przygotowanym wykładamy dno i boki tarty. Spód ciasta nakłuwamy.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kruchy spód pieczemy do zrumienienia w 180°C około 30 minut.

Gotowy wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Tarta malinowo- czekoladowa
Upieczone ciasto studzimy , a między czasie przygotowujemy masę malinową

MASA MALINOWA: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Rozpuszczoną studzimy.

Tężejącą łączymy z malinami.

ETAP 4

Tarta malinowo- czekoladowa
masę malinową wykładamy na ciasto kruche

Tak przygotowaną malinową warstwę wykładamy na upieczone i przestudzone kruche ciasto.

Całość schładzamy by masa zastygła.

ETAP 5

Tarta malinowo- czekoladowa
przygotowujemy czekoladową masę

MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej wsypujemy czekoladę.

Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową polewę czekoladową wylewamy na zastygniętą malinową galaretkę.

Tatrę ponownie wkładamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie deser możemy podawać.