Sposób przygotowania:
Tarta malinowo- czekoladowaETAP 1
CIASTO: Formę na tatrę smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Gotowe ciasto schładzamy około 40 minut w lodówce.
ETAP 2
Schłodzone wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Tak przygotowanym wykładamy dno i boki tarty. Spód ciasta nakłuwamy.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kruchy spód pieczemy do zrumienienia w 180°C około 30 minut.
Gotowy wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
MASA MALINOWA: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Rozpuszczoną studzimy.
Tężejącą łączymy z malinami.
ETAP 4
Tak przygotowaną malinową warstwę wykładamy na upieczone i przestudzone kruche ciasto.
Całość schładzamy by masa zastygła.
ETAP 5
MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej wsypujemy czekoladę.
Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową polewę czekoladową wylewamy na zastygniętą malinową galaretkę.
Tatrę ponownie wkładamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie deser możemy podawać.
cherry
PS czy ta masa czekoladowa podczas krojenia trzyma się malinowej warstwy?
jaga85
cherry napisał(a):
cherry
gusia1000
SylaUla