SUPERPRZEPIS

Wiosenna tarta na rukolowym spodzie

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Wytrawne tarty to nic nowego, ale nie każdy wie, że również spód można odpicować i dodać do ciasta dowolny składnik, który wzbogaci smak całej potrawy.

Składniki:

Wiosenna tarta na rukolowym spodzie

 

  • ciasto:
  • 2/3 szklanki rukoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 5 łyżek masła,
  • 4-5 łyżek wody,
  • farsz:
  • 500 g młodej kapusty włoskiej,
  • 0,5 średniej cebuli,
  • 0,5 małego pora, tylko jasna część,
  • 4-5 łyżek serka naturalnego,
  • 1 jajko,
  • olej lub masło do smażenia,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • kolorowe pomidory.

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Ciasto: do blendera lub w moździerzu rozcieramy czosnek z rukolą i odrobiną soli. Mieszamy to z mąką, zimnym masłem(można je podziabać) i dodajemy po 1 łyżce wody, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie zawijamy je w folię i do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę(25 cm), nakłuwamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia się, około 15-20 minut. Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pora przekrawamy na pół i kroimy podobnie do cebuli, kapustę włoską siekamy jak na surówkę, ale też nie za cienko, takie paski. Wrzucamy cebulę i pora na rozgrzane masło lub olej(masło lepsze) i podsmażamy, aż się wszystko zeszkli, dodajemy kapustę i smażymy, aż się jej objętość zmniejszy, możemy dolać trochę wody lub bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Przekładamy na podpieczony spód, układamy na wierzchu pomidory i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Podajemy ciepłe, ale nie gorące.
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Rukolę z czosnkiem mielimy dość dokładnie, możemy też utrzeć je w moździerzu razem z odrobiną soli.
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Podsmażamy cebulę z porem i dodajemy do nich kapustę włoską i dusimy do miękkości.
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Gotowe ciasto wykładamy na foremce i nakłuwamy je widelcem przed pieczeniem.
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Im więcej kolorów pomidorków znajdziecie tym potrawa będzie piękniejsza i bardziej ciekawa.