Sposób przygotowania:
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie
Ciasto: do blendera lub w moździerzu rozcieramy czosnek z rukolą i odrobiną soli. Mieszamy to z mąką, zimnym masłem(można je podziabać) i dodajemy po 1 łyżce wody, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie zawijamy je w folię i do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę(25 cm), nakłuwamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia się, około 15-20 minut. Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pora przekrawamy na pół i kroimy podobnie do cebuli, kapustę włoską siekamy jak na surówkę, ale też nie za cienko, takie paski. Wrzucamy cebulę i pora na rozgrzane masło lub olej(masło lepsze) i podsmażamy, aż się wszystko zeszkli, dodajemy kapustę i smażymy, aż się jej objętość zmniejszy, możemy dolać trochę wody lub bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Przekładamy na podpieczony spód, układamy na wierzchu pomidory i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Podajemy ciepłe, ale nie gorące.