Sposób przygotowania:
Tarta bagietkowa
1. bagietka - kroimy kromeczek tyle ile potrzeba na zrobienie rantu formy, resztę w kostkę.2. Formę smarujemy masłem. 3. każdą kromkę moczymy w "maczance" i układamy rant. 4. Resztę "maczanki" mieszamy z pokrojoną w kostkę bagietką i układamy na dnie. Jeśli wydaje nam się zbyt suche to podlewamy odrobina mleka. 5. Na spód układamy kolejno : - kilka plasterków sera żółtego dla sklejenia "dna", - posiekaną szynkę,- salami,- ogórek kiszony w plasterkach - polewamy 1/2 sosu,- serek pleśniowy w plasterkach, - groszek konserwowy, - niecała reszta sosu ( zostawić kilka łyżek)- ser żółty w paseczkach - zostawić widoczny farsz - pochlapać dla ozdoby pozostałym sosem.Włożyć do zimnego piekarnika, niech temperatura rośnie do 180 stopni. Gdy sos się zetnie a grzanki zrumienią tarta jest gotowa.