Koni

Koni

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Tarta bagietkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niecodzienna tarta na spodzie z bagietek. Można rzec, że po imprezowa ;)

Tarta bagietkowa

Składniki:

Tarta bagietkowa

 

  • bagietka ( najlepiej z dnia poprzedniego)
  • sera żółty w plasterkach
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków salami
  • ogórek kiszony
  • 1 serek pleśniowy
  • 1/3 puszki groszku konserwowego

 

  • maczanka do bagietki:
  • jak na tosty francuskie: 2 jajka, trochę mleka, przyprawy

 

 

  • Ponadto:
  • Forma do tarty
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania:

Tarta bagietkowa
1. bagietka - kroimy kromeczek tyle ile potrzeba na zrobienie rantu formy, resztę w kostkę.2. Formę smarujemy masłem. 3. każdą kromkę moczymy w "maczance" i układamy rant. 4. Resztę "maczanki" mieszamy z pokrojoną w kostkę bagietką i układamy na dnie. Jeśli wydaje nam się zbyt suche to podlewamy odrobina mleka. 5. Na spód układamy kolejno : - kilka plasterków sera żółtego dla sklejenia "dna", - posiekaną szynkę,- salami,- ogórek kiszony w plasterkach - polewamy 1/2 sosu,- serek pleśniowy w plasterkach, - groszek konserwowy, - niecała reszta sosu ( zostawić kilka łyżek)- ser żółty w paseczkach - zostawić widoczny farsz - pochlapać dla ozdoby pozostałym sosem.Włożyć do zimnego piekarnika, niech temperatura rośnie do 180 stopni. Gdy sos się zetnie a grzanki zrumienią tarta jest gotowa.